Одржување и решавање проблеми на вашата машина за вакуумско пакување за готвена храна

Вакуумска машина за пакување за зготвена храна е опрема за пакување што се користи за зачувување на храната.Го продолжува рокот на траење на храната со извлекување на воздухот од кесата за пакување и запечатувањеit.За да се обезбеди нормално функционирање на опремата и да се продолжи нејзиниот животен век, потребно е редовно одржување, а вообичаените дефекти треба навремено да се отстранатначин.

  1. Водич за одржување за вакуумска машина за пакување варена храна:
    • Чистење: По секоја употреба,чистиработната маса и лентите за запечатување за да се спречи лепење на остатоци од храна.Редовно чистете го прозорецот за масло на вакум пумпата за да се осигурате дека нивото на маслото е во нормалниот опсег.Проверете го и исчистете го филтерот за да спречите прав и нечистотии да влијаат на ефектот на извлекување на воздухот.
    • Подмачкување и одржување: Навремено додајте масло за подмачкување на компонентите на менувачот за да се обезбеди непречено функционирање на машините.За машините со уреди за греење, погрижете се за чистота на грејните елементи за да се обезбеди добар ефект на спроводливост на топлина.
    • Електрична инспекција: Редовно проверувајте ги електричните кола и прекинувачите за да се уверите дека нема абење или олабавување.Проверете дали заземјувањето е добро за да спречите појава на несреќи при истекување.
    • Инспекција на заптивки: Проверете го абењето на лентата за заптивка.Ако е оштетен, заменете го навреме за да се одржи добар ефект на запечатување.
    • Инспекција на вакуум степен: Редовно тестирајте го степенот на вакуум.Ако не го исполнува стандардот, може да биде неопходно да се провери вакуумската пумпа или другите сродни компоненти.
  2. Отстранување на вообичаени дефекти на машината за вакуумско пакување варена храна:
    • Недоволен степен на вакуум: Проверете дали вакуумската пумпа работи правилно и дали маслото на пумпата треба да се замени.Проверете дали има протекување во цевководот за вакуум.Проверете дали кесата за пакување е оштетена, што предизвикува истекување на воздух.
    • Необезбедено запечатување: Прилагодете го запечатувањетовремеилитемператураза да се осигура дека материјалот за заптивање може целосно да се стопи и врзи.Проверете дали има нечистотија на заптивната површина, што влијае на квалитетот на запечатувањето.
    • Машината не успева да стартува: проверете гомоќприклучок и кабел за какви било проблеми.Проверете дали поставките на контролната табла се точни.Проверете дали прекинувачот за итно запирање и другите безбедносни уреди се активирани.
    • Прекумерна бучава: проверете дали има лабави делови или туѓи предмети што го попречуваат работењето.Проверете дали вакуумската пумпа е нормална и дали и треба одржување или замена.
    • Ненормална температура: Ако греењето не е нормално, проверете ги грејниот елемент и термостатот за правилно функционирање.Ако температурата е превисока, можеби е проблем со системот за ладење, а вентилаторот или радијаторот треба да се исчистат.

Време на објавување: Мар-11-2024